The Inchcape Rock Poem English Question Answer And Summary pdf Plus 2 First Year CHSE

The Inchcape Rock Poem English Question Answer And Summary pdf Plus 2 First Year CHSE
The Inchcape Rock Poem English Question Answer And Summary pdf Plus 2 First Year CHSE

THE INCHCAPE ROCK 
Robert Southey
About the Poet Robert Southey
 Robert Southey was an English Romantic Poet and poet lawrcate from 1813 to his death in 1843. He is a prolific letter writer, literary scholar, essay writer, historian and biographer. Most of his work was written at Greta Hall, near Keswick, where he lived most of his life. His poems, which are of great bulk include Joan of Arc, Thalaba the Destroyer. The curse of Kehama and Roderick, the last of the Goths Typically romantic in theme, most of them too ambitious for a poet of Southey's imitation. In style they are straightforward and unaffected, but they lack the transfiguring fire or true genius and are now almost forgotten. 

Southey has written shorter pieces, such as the Holy-tree. The Battle of Blenheim: The Inchcape Rock. His numerous prose works include The History of Brazil, and The History of the Peninsular War. The slightest of them all, The life of Nelson, is the only one now freely read. It shows Southey's easy 'middly' style at its best. 

About the Poem The Inchcape Rock
Since antiquity good and evil, God and Satan, Virtue and Vice are found in tossle at each and every place. Wickedness of Satan caused Paradise to be lost. Because of lago', Desdemona and Othello died. Wicked force always tries to triumph over goodness, but in the end virtue wins. Goodness is rewarded. Villains are punished either by eternity or by poetic justice.

 "The Inchcape Rock" is such a story in which Sir Ralph, the wicked villain has been doomed because of his own villain, misdemeanor. He cut the Inchcape Bell off the Inchcape Flout and destroyed it to pledge the reputation of Abbot of Aberbrothok. But his own ship collided with Inchcape Rock and he died there repenting much for his devilish action.

Summary of the Poem The Inchcape Rock:
The Inchcape Rock is a perilous reef off the east coast of Scotland near the mouth of the river Tay The rock was a few inches above the surface of the sea in low tide and was completely covered by the se in high tide or when the sea was rough. Many ships had been wrecked by this Inchcape Rock when it was covered by the sea.

 Observing the danger mentioned above, Abbot of Abberbrothok placed a bell on the Rock by the help of a float. The bell, dancing in the waves, produced a sweet soft warning sound and the ships avoided their course, The mariners thanked the Abbot for his unique arrangement.

 Oneday Sir Ralph the Rover was passing by the Inchcape Rock in his ship. He saw the float, the bell and heard from the mariners about Abbot's praise. He felt jealous and wanted to plague the good name of the Abbot. He ordered the mariners to take his boat near the bell and then he cup the bell off the float. It sank down. 

Sir Ralph went away in the sea, plundered the stores of rich merchants, ships and became rich. He prepared his return journey to Scotland. The ship came closer to Inchcape Rock. It was a dark night. Nothing was visible. The mariners heard the breakers roar. They thought the shore was near, because they could not hear the sound of the Inchcape bell. 

The ship collided with the Rock and wrecked. Sir Ralph met his unhappy end. But before death, he repented and gave the message to the world that jealousy and wickedness never end in happiness.

Outlines of the Poem The Inchcape Rock:

(1) Inchcape Rock is a perilous reef off the coast of Scotland near the mouth of the river Tay. 
(2) The Rock was a few inches above the surface of the sea in low tide. 
(3) In high tide, the rock remains underwater. 
(4) The ships collide with the rock and get wrecked.
(5)The Abbot of Abberbrothok placed a bell on the rock. 
(6)He arranged a float on which the bell was placed. 
(7) The bell swinging in the tide produced a warning sound. 
(8)The mariners got alerted and changed course.
(9) They thanked the Abbot for his device. 
(10) One day Sir Ralph the Rover came by the Rock. 
(11) He saw the bell on the float. 
(12) The mariners told about the bell and the Abbot. 
(13) Sir Ralph was wicked, jealous. 
(14) He envied the glory of the Abbot. 
(15) He ordered his mariners to sail his boat to the bell. 
(16) He cut the string of the bell. 
(17) It drowned in the sea. 
(18) Sir Ralph sailed away deep into the sea. 
(19) He plundered shins and got a lot of money 
(20) He made arrangement for return journey. 
(21) The sky grew darker. 
(22) Nothing was visible. 
(23) The ship reached near the Rock. 
(24) The mariners could not hear the bell. 
(25) They heard the sound of breakers roar. (26) They thought the shore was near. 
(27) The ship collided with the Rock and Wrecked. 
(28) Sir Ralph began sinking. 
(29) He repented for his action. 
(30) The man who digs hole for others, falls in the same hole sooner or later.

Question Answer of the Poem The Inchcape Rock
Question 1.How does the poet describe the Inchcape Rock? 
Answer. The Inchcape Rock was present in the sea near east. coast of Scotland. There the wind is still. The waves are often still. The ship remains still too. But during high tide, the Rock remains underwater.

Question 2.Was the Inchcape Rock dangerous ? Give your reasons.
Answer. The Inchcape Rock was dangerous because many ships had collided with it and had got 

Question 3.Why did the Abbot place a bell on the Inchcape Rock ? 
Answer. The Abbot placed a bell on the Inchcape Rock in order to alert the mariners that a hidden rock was there. They should have wrecked change their course. 

Question 4.When did the Inchcape bell ring ? 
Answer. The Inchcape bell floats on a buoy and swings violently in the waves. So it produces a high warning sound to the mariners. 

Question 5.Why did the mariners bless Abbot ? 
Answer. Abbot placed the Inchcape Bell on Inchcape Rock. It issued a warning to the wandering ship and they changed their course. They blessed Abbot because his device saved their lives.

Question Answer of the Poem The Inchcape Rock
Question 1.How does the poet express "the cheering power of spring" ? 
Answer. The cheering power of spring was delightful. The sun was shining brightly. The sea-birds were twittering pleasantly. Everything was gay. 

Question 2.How did Ralph come across the Inchcape Bell ? 
Answer. Ralph the Rover was passing by the Inchcape Rock. He was walking on the deck when he saw a black speck on the Rock. He came to know that it was Inchcape Bell. 

Question 3.What was the effect of the cheering power of spring on Ralph ? 
Answer. The cheering power of spring made Ralph joyous. He sang and whisthed.

Question 4.What kind of person was Ralph? Which line tells you so ? 
Answer. Ralph was a wicked villain. The line which says this is- "The Rover's mirth was wickedness".

Question 5.What act of wickedness did he do ? 
Answer. Ralph cut the Bell from the Inchcape float. It was an act of wickedness. 

Question 6.Why did he do the wicked act ? 
Answer. He did the wicked act to plaguę the reputation of Abbot of Aberbrothrok. He was jealous of his honour.

Question Answer of the Poem The Inchcape Rock
Question 1.How did Ralph become rich ? 
Answer. Sir Ralph plundered the ships in the sea and grew rich 

Question 2.Why did the ship lose its way in the sea while it was heading towards Scotland ?
Answer. While the ship was heading towards Scotland, it lost its way because a deep haze covered the sky. The sun disappeared and nothing was visible. 

Question 3.Why did a mariner think that they were near the shore ? 
Answer. In the middle of the şea, there is no stir. But they grew rich. shore, the waves break violently and produce a huge sound. Hearing the roar of the breakers the mariners know that the shore is near. 

Question 4."Oh Christ ? Is it Inchcape Rock ?" Why did the mariners exclaim so ?
Answer. The mariners heard the roar of the breakers and thought that the shore was near. But the ship collided with the Rock. Then they knew that the breaking sound was not from the shore, but from the Inchcape Rock. So they exclaimed "Oh Christ ? It is the Inchcape Rock 

Question 5. Why did Sir Ralph curse himself? 
Answer. Sir Ralph cursed himself because he had once cut the Bell from the float. Today the sailors could not hear the Bell and the ship wrecked for his wickedness. 

Question 6."The devil below was ringing his knell." What does this expression mean ? 
Answer. It is believed that devils line under sea and cause ship- wreck if chance is available. Sir Ralph's shipwrecked and he was sinking. His feet were going deep as if the Devil was pulling his feet and ringing his death bell. 

Question 7.Do you find this poem musical? The rhyme scheme of the first stanza is AABB. Is the rhyme scheme the same for all the stanzas ? 
Answer. Yes, the rhyme scheme in all the stanzas is AABB. For example, in the last stanza we get: hear- fear, Bell- knell.."


Post a Comment

0 Comments